Analfabeții

Pe Realitatea.ro. ieri, o veste: ”Un ziarist o face praf pe Răduleasca – ”fufă fabuloasă” și ”analfabetă”.

Ei, n-o face el, așa s-a născut. Restul a cizelat ea, conform cu modelele alese și țintele pe care le-a urmărit. big grin

Din ce i s-a luat ziaristului? Se pare că din faptul că respectiva și-a publicat o a treia carte, în care povestește cum ia ea masa într-un subsol din Monte Carlo, unde a făcut același lucru, cândva, De Niro, doar că ea plătind cu bani nemunciți. Scurt și la obiect!

————————————————————————————————————————————————————————–

Statistici triste relevă faptul că nu mai puţin de 40% dintre români citesc prost sau nu ştiu să citească, 150.000 de români nu ştiu deloc carte, iar România este ţara cu cei mai mulţi analfabeţi din Europa de Est. Motivul principal ar fi sărăcia care-i îndeamnă pe oameni să-și retragă copiii de la școală și să-i pună la muncă. Nu credeam să trăiesc s-o văd și pe asta. Aveam impresia că lucruri de genul ăsta au funcționat doar până la mijlocul secolului trecut la noi, după care a fost apanajul țărilor sărace din America de Sud, Africa sau Orientul îndepărtat.

Trecând peste senzația de amar pe care mi-o lasă știrea aceasta, încerc să văd partea bună a ei: cu un pic de noroc, unii dintre analfabeții ăștia ar putea deveni scriitori și oameni de televiziune de succes, după modelul Răduleascăi. ——————————————————————————————————————————————————————–

Toate astea, ca un corolar al faptului că la București se desfășoară Robookfest 2011.

Cui i-or mai folosi cărțile și la ce?

Nu-i păcat de atâtea păduri tăiate, când mulți dintre rarii cumpărători de cărți o fac mai mult pentru că dă bine să ai un raft cu câteva titluri, care să-ți ateste calitatea de intelectual? Sau că e bine să fii văzut la o lansare de carte  cu ștaif?

Zic asta pentru că tocmai am fost martoră la o scenă care m-a intrigat și întristat. Așteptam pe cineva în fața unei instituții de învățământ superior din urbe. Atenția mi-a fost atrasă de un cuplu cam ciudat, probabil profesor-student. Dascălul tocmai îi înmâna învățăcelului o carte veche. O ținea ca pe un odor sfânt, mângâind-o parcă cu privirea, cu o iubire pe care doar în ochii unei proaspete mămici o poți vedea. Odată predată, omul s-a urcat în mașină și a plecat în treburile-i. Studentul… ei bine, domnia sa n-a găsit de cuviință să facă altceva cu respectivul volum decât să-l arunce neglijent, pe bancheta din spate a propriului bolid, neîndoios cu mult mai puternic și mai nou decât troșcoleta dascălului. Am trecut ”din întâmplare” prin apropierea lui și am văzut cartea amestecată cu resturi de fast-food, câteva doze goale de bere și un tricou murdar, maculată de vecinătatea acestora, cu paginile îndoite, cerșind parcă îndurare. M-a durut, nu știu de ce. M-am ”consolat” doar cu gândul că o fi vreun simplu anuar sau cine știe ce plictisitoare carte de statistică…

Trackbacks

 1. By Poveste de vis (36) « Teo Negură on 28 mai 2011 at 15:14

  [...] Savitsky, George Valah, Ilarie, Ioan Sorin Usca, Irina Comba, Link Ping, Luna, Luna patrata, Melami, Mesterul Manole, Mirela Pete, Nea Costache, Roxana, Rokssana, Se poate, Stropi de suflet, [...]

 2. [...] din noi). Va provoc sa va supuneti: Mirela, Gina , Danielle, Gabriele Elena, Onu, Teo, Aurora, Mel, Shayna, Redsky, [...]

 3. By this is a crime scene « freestyler on 24 iunie 2011 at 06:49

  [...] * * * * [...]


41 Comments

 1. Posted 28 mai 2011 at 09:00 | Permalink

  1. fufa mai mult sau mai putin fabuloasa, da. analfabeta, nu. necitita, da.

  2. uite un raport mai consistent: http://www.ires.com.ro/uploads/articole/ires_obiceiurile-de-lectura-ale-romanilor_2011.pdf

  3. no comment happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 2. kekee
  Posted 28 mai 2011 at 09:37 | Permalink

  Am încetat să mă mai enervez pe subiectul ăsta.
  E foarte bine aşa.
  Să fie cât mai mulţi analfabeţi în Ro.
  Numai aşa o să îmi aflu un loc de muncă bine plătit la o companie străină care va investi în RO şi o să-i pună la muncă pe jmecheri .
  —-
  Io le-aş spune la toţi/toate :
  Nu citi că-ţi stici ochii – uită-te mamă la OTV şi Taraf că acolo-i adevărul şi calea dreaptă.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 3. Posted 28 mai 2011 at 09:42 | Permalink

  Am cumva tangenţă, săptămânal, cu o grupă de copii preşcolari sau şcolari mici. De-a lungul timpului, mi-am făcut un obicei din a-i întreba ce vor să se facă ei când vor fi mari. Cu mici, foarte mici excepţii, băieţii vor să se facă fotbalişti, jucători de snooker şi altele asemenea, iar fetele actriţe, sau cântăreţe, sau modele.

  Pruncul meu, în clasa întâi, a zis că vrea să se facă inventator. Îmi crăpa pipota în mine de mândrie, la şedinţă. Numai că învăţătoarea a continuat cu întrebarea fatală: şi ce vrei tu să inventezi, măi? Robotul de făcut bani. surprise

  Harnic băiet are mama!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 4. kekee
  Posted 28 mai 2011 at 10:06 | Permalink

  @ arcadia
  rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor
  Genial.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 5. kekee
  Posted 28 mai 2011 at 10:17 | Permalink

  Hai să mai spun una şi apoi o şterg, că am treabă.
  Acuma că Răduleasca ar fi analfabetă mi se pare exagerat. Tipa nu-i chiar o monica columbeanu ( care-i o amărâtă din toate punctele de vedere ).
  Eu am văzut-o la teveu când avea ea ceva emisiune sâmbăta sau duminica după prânz.
  Se descurca binişor – şi nu e chiar uşor să urmezi un scenariu, să vorbeşti într-una, să coordonezi invitaţii din platou, să zâmbeşti, să plângi ( într-un cuvânt să faci frumos ) în direct.
  Eu sincer nu cred că aş fi în stare. Şi dacă un om poate să facă ceva ce eu nu pot, consider că merită respectul meu – cel puţin din punctul acela de vedere.
  —-
  Pe termen lung se demonstrează că dejaba pui fofo la bătaie şi te lipeşti de un mascul cu bani ( model monica, răduleasca, etc ). Pentu că dacă nu pui şi creierul , destinaţiile indicate de mascul vor fi : aragaz, maşina de spălat , pat – CĂ NU EŞTI BUNĂ LA ALTCEVA.
  Iar dacă ţi se urcă băşinile la cap, şi devii independentă, îţi va trece repede – pentru că independenţa la persoanele cu fofo şi fără creier pute a sărăcie şi doare.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 6. kekee
  Posted 28 mai 2011 at 10:21 | Permalink

  Hai năşico că te duc io la căcăstoarea pe care a gândit Mussolini ( ditamai dictatorul nu amărât de actor ) – asta ca să ai şi tu cu ce să te lauzi.
  big grin

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 7. kekee
  Posted 28 mai 2011 at 10:27 | Permalink

  Ultima chestie .
  În loc să tot subvenţioneze toate căcaturile, guvernanţii ar trebui să subvenţioneze cărţile.
  Cărţile în România sunt foarte scumpe – o zic eu care totuşi am un pic de dare de mână.
  Dar un copil care are 10 lei de buzunar ?
  Cu banii ăia îşi poate cumpăra coperţile.
  Aici nu-s aşa scumpe.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 8. kekee
  Posted 28 mai 2011 at 10:27 | Permalink

  Ciao !
  kiss

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 9. Posted 28 mai 2011 at 10:29 | Permalink

  Cand spui io ,ca nu tre taiati copacii..Io spui, io aud..

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 10. giana
  Posted 28 mai 2011 at 11:21 | Permalink

  venise Socaciu (mare deputat, mare) la un moment dat cu un proiect prin care cerea dubarea filmelor în română, aşa ca la italieni de exemplu – probabil din cauză de analfabetism sau poate că aşa i s-o sculat lui. Bine că nu s-a pus în practică, că eu chiar nu mă văd uitându-mă la un film cu Anthony Hopkins, de ex., cu voce dublată. Cine nu ştie să citească, să înveţe! Punct.
  Eu nu cred că părinţii îşi retrag din motive de sărăcie copchiii de la şcoală, iar dacă totuşi se întâmplă, bănuiesc c-o fac cei din mediul rural, că aşa li-i educaţia: lasă să muncească câmpul, ce atâta şcoală, că şi aşa nu-ţi ajută la nimic!? şi tot ei fac copchii cu nemiluita deşi n-au o firmitură-n barbă, îs vai mama lor! le place procesul tehnologic şi nu se mai gândesc la consecinţe.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 11. giana
  Posted 28 mai 2011 at 11:24 | Permalink

  aaa, cât despre tinerii care nu mai citesc, ce să zic? internetul are-o mare vină. eu văd şi la mine. îmi petrec mult timp în faţa calculatorului în loc să citesc o carte. acu de ce să n-o dăm pe aia dreaptă?
  Înainte, fără calculator, îţi umpleai timpul citind.
  Tehnologia, bat-o vina!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 12. giana
  Posted 28 mai 2011 at 11:31 | Permalink

  despre Mihaela Rădulescu nu zic nimic, că nu merită să-mi consum energie preţioasă. nu de alta, dar mă aşteaptă un uikend plin de activităţi care de care mai plăcute si am nevoie de ea – energia! la fel ca şi tine, de altfel winking

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 13. Posted 28 mai 2011 at 11:38 | Permalink

  Raduleasca, Zana si pe alte exemple asemanatoare, le-am tras pe dreapta si le-am lasat sa se piarda in negura timpului. Analfabeta? Poate da, poate nu. Ea si ceilalti/celelalte au fost si sunt cioturile societatii care le-a incurajat sa creasca ca palamidele si sa devina modele demne de urmat. Asta e ceea ce a depasit toleranta mea.

  In ceea ce priveste tanara generatie…fii-mea rasfoind cartea lui Claudiu(carte ce contine textele lui din ultimii 3 ani, de pe blog) a intrebat :
  - Bine, bine dar comentariile unde se pun?!
  Nu mai exista respect pentru cartea scrisa, nu mai exista dorinta de a citi, e una din partile rele ale tehnologie, aka internetul.
  Sa vezi, insa, dezastrul cum se o sa se dezlantuie cand din lipsa de informatie pertinenta…orice informatie de pe google o sa fie transpusa in axioma! Atunci tragedie!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 14. Posted 28 mai 2011 at 11:50 | Permalink

  Da cine-i Raduleasca asta?

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 15. giana
  Posted 28 mai 2011 at 11:52 | Permalink

  viruse, din nefericire, o moldoveancă care-a ajuns pe cai mari big grin s-a descurcat: a ştiut unde şi ce să dea!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 16. mishulake
  Posted 28 mai 2011 at 12:34 | Permalink

  A- Despre femei numai de bine ! Si mie imi sunt acri strugurii de multe ori dar nu se face,car’vasazica cum sa spui! sa te dai la dame in felu ista.
  B- Motivele analfabetismului in Ro sunt bine explicate, ale prostiei si prostirii generale ar trebui decelate. Sa fiu patron nu mi-as dori sa lucrez cu oameni analfabeti, si asta nu ca ma gandesc la principiul ca cine se aseamana se aduna ci pentru buna intelegere a lucrului de facut. O cultura mica precum a Ro. nu-si poate permite multi analfabeti, cultura It. isi poate! Am incercat a vorbi engleza, franceza cu italieni, is bota ! Cunosc o prof. talianca de engleza pentru liceu, jale mare cu pronuntia !!!
  C- Bookfest ? De apreciat ca se mai tzine !
  O zi buna tuturor !

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 17. Posted 28 mai 2011 at 13:23 | Permalink

  Mel, e trist ca “divele” de la TV au ajuns sa fie modele de urmat pentru tinerele de astazi. Scoala a trecut pe un plan secundar.

  Nu stiam ca in Romania exista atatia analfabeti.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 18. Gregorie Casă
  Posted 28 mai 2011 at 13:52 | Permalink

  Eu nu citesc. Doar scriu. Trimite-mi și mie o versiune audio la postarea asta pe e-mail. Vezi să nu depășească 25 de mega că nu intră-n inbox. Pupici.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 19. vaporeanu'
  Posted 28 mai 2011 at 15:47 | Permalink

  Doctore, bine te-am găsit! Am şi eu o întrebare: Eşti uman? Eşti doctor de oameni?
  In rest, salutări de la polul căldurii, iadul pe pământ.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 20. Traian
  Posted 28 mai 2011 at 16:15 | Permalink

  Radulescu Mihaela, analfabeta?! Nu stiti chiar nimic despre ea…

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 21. Posted 28 mai 2011 at 18:09 | Permalink

  Hai că rsăpund la grămadă, nu de alta dar Leidi și Andru sunt la un pas de Ibănești și mă grăbesc să le întâmpin. happy
  !Arcadia
  Inventiv fiul tău! Îi prevăd un viitor de… guvernator al BNR. big grin
  @Manole
  rolling on the floor
  Chiar așa: comentariile unde se scriu pe cărțile astea? big grin
  @kekee
  Dar știu că ai avut ceva de scris! big grin
  ”Căcăstoarea gândită de Mussolini”. Chiar sună… hai să nu zic ”tentant”, dar ”incitant” ar merge. big grin
  @Doctor Casă
  Am una audio, dar pentru surdo-muți. Te aranjează? big grin
  @Geo
  Activități de weekwnd, hmm! Ia să ne gândim: ceva de călcat, gătit… hee hee
  @Mișu
  Nu de ea ca femeie se lega amicul ei ziarist, ci ca fenomen. Nu te supăra, dacă o tipă e proastă de bubuie, și mai e și încrezută pe deasupra (nu fac aici referire la M. Răsulescu), ar trebui ca toată partea bărbătească să o copleșească cu laude doar pentru că e femeie?
  Eu cred că prostia nu are sex. happy
  @Traian
  Știu ce m-a lăsat ea să aflu. I-am citit unele dintre articolele din Tabu și alte reviste feministe, în care făcea apologia căsătoriei și-i ridica statuie Elanului, ca numai după vreo lună să șteargă cu el pe jos prin presă. ”Orgii financiare și sexuale”, poate-ți mai aduci aminte. Imediat ce s-au înțeles la preț, omul n-a mai avut defecte capitale care să merite a fi înfierate în presă.
  Deci, asta știu eu despre ea.
  @Virusache
  Păi, eu ce zic? Să scriem pe aripile gâzelor… happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 22. Traian
  Posted 28 mai 2011 at 22:15 | Permalink

  Stii putin, s’aveti petrecere frumoasa!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 23. giana
  Posted 28 mai 2011 at 22:28 | Permalink

  hai Manchester!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 24. eu
  Posted 28 mai 2011 at 22:51 | Permalink

  Cred ca am mai comentat pe acest blog subiectul Mihaela Radulescu. Nu ii urmaream emisiunea dar i-am citit prima carte. In care erau toate bune si frumoase; cartea era un elogiu femeii de cariera, care prin forte proprii muta muntii din loc. Si recunosc ca am admirat-o. La un capitol in carte, vorbeste despre “femeia-rucsac”, cea care sade pe spinarea unui “barbat de cariera” ca element decorativ. Si era infierata tipologia asta de femeie. Un an mai tarziu(cred), Raduleasca se balacarea cu sotul prin ziare pentru un apartament. Femeia de cariera de ieri, cea care si-a luat porshe-ul prin propriile puteri n-avea bani de un apartament in bucuresti? Dezamagire crunta. Femeia asta nu era cu nimic mai grozava in gandire financiara decat bucurestenii care locuiesc in garsoniera si au credit pentru 4X4.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 25. giana
  Posted 28 mai 2011 at 22:56 | Permalink

  fetili, merji treaba, merji, merji?? va pup pe toate! kiss beti o palincuta mica si pentru mine, da? mica am zis? nuuuu, una maaaare vreau!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 26. andruska
  Posted 28 mai 2011 at 23:41 | Permalink

  I think i’ve died and now i’m in heaven!
  Nu prea stiu io ce zic de obicei, dar realitatea de astazi imi intrece orice asteptare! Ma simt precum un copil care a visat frumos si cand se trezeste isi …traieste visul! (si inca n-am pus cate semne de exclamare simt happy )
  Cuvintele mele sunt prea mici sa exprime ceva…

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 27. Posted 28 mai 2011 at 23:41 | Permalink

  La ce liniste e pe la Slvc prin curte- asta intr-o seara de sambata cand ar fi trebuit sa se dantuiasca in draci- cred ca tooata lumea citeste cartea Raduleascai hee hee
  Aaaa, va uitati la meci?! Si fetili?!Ha? tongue

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 28. silavaracald
  Posted 28 mai 2011 at 23:41 | Permalink

  @Traian
  Mulțumim, avem. happy
  @tu
  N-am nimic cu ea ca persoană. Nu eu am făcut-o ”analfabetă”. De altfel, nici nu e așa ceva, ci mai mult o superficială, cu multe cunoștiințe deprinse după ureche, care a frecventat anumite cercuri și oameni și care, în felul ei, încearcă să-și amelioreze imaginea. Și reușește să irite.
  @Geo
  Văd ca ți-a răspuns deja una dintre împricinate. big grin
  @Manole
  Fetili, pe terasă, în bătaia vântului, la o vorbă.
  N-avem ochi de stricat cu cartea Răduleascăi. big grin

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 29. Posted 28 mai 2011 at 23:52 | Permalink

  Brava voua! happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 30. giana
  Posted 29 mai 2011 at 00:02 | Permalink

  brava fetili! Andrucu, te inteleg foarte bine, crede-ma winking si te si invidiez olecuta tongue

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 31. giana
  Posted 29 mai 2011 at 00:04 | Permalink

  Manole, recunosc da, m’am uitat la meci, da-n timpul asta fierb si niste oale pe aragaz, ca doar is o doamna! doar n-o sa fiu la restaurant sambata seara, nu? big grin

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 32. Posted 29 mai 2011 at 11:25 | Permalink

  eu cred ca sunt bani munciti. cu siguranta De Niro n-a dat din c.. ca ea :lol:

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 33. pepe
  Posted 29 mai 2011 at 11:48 | Permalink

  Ce naspa. Am fost la Bookfest si n-am intalnit-o pe Raduleasca. Pfiuuuuuu, ce rau imi pare!
  Ca subtirel anu’ asta Bookfestu’ dar tot m-a cam pagubit de o caruta de bani. Cand le-oi citi numai io’ oi stii.Las’ ca macar ma dau mare ca am carti, imi mai pun si ochelarii de 0.25 care-mi dau figura de electual si dau iama printre pustoaice.
  Ca perversiune maxima le pun sa-mi zica ” dom’ profesor “. Sa vedeti ce patesc daca nu stiu bine lectia. Numai sa vedeti. devil devil devil devil devil devil

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 34. giana
  Posted 29 mai 2011 at 11:50 | Permalink

  pepe, tare mi-e ca n-ai sa dai iama in pustoaice cu cartile. alea vor sa-ti vada conturile din banca, bre! pe ce lume traiesti? big grin

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 35. pepe
  Posted 29 mai 2011 at 11:55 | Permalink

  Pa li-l arat. Cum sa nu. Hihihihihihihihihi

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 36. Posted 29 mai 2011 at 12:00 | Permalink

  Va fi foarte sexy, nu? Adică, așa cum le place lor: gol! rolling on the floor

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 37. giana
  Posted 29 mai 2011 at 12:02 | Permalink

  laughing laughing

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 38. giana
  Posted 29 mai 2011 at 12:06 | Permalink

  in alta ordine de idei, ce face fetele? gata cafeluta?

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 39. giana
  Posted 29 mai 2011 at 12:20 | Permalink

  se pare ca nu happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 40. Posted 29 mai 2011 at 12:30 | Permalink

  Georgi, unii da, altii nu…
  Cum va e duminica?

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 41. pepe
  Posted 29 mai 2011 at 13:52 | Permalink

  @Sefa
  Bine ai intuit. Hihihihihihihihi

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*