Tolomacul

Pe asta v-am povestit-o? Dacă da, opriți-mă la timp, să nu-mi mai răcesc gura de pomană!

S-a dus ”peștișorul” nostru la pescuit într-o toamnă târzie, la un lac din apropiere. Dimineața, mai ales, era un frig de te seca la rinichi; la prânz, se mai încălzea, iar serile erau chiar plăcute. Se afla în barca lui pneumatică, încotoșmănat cu șuba pe care o primise de la serviciu și care nu-i lipsea din portbagaj nici pe căldurile ăle mai mari. După un timp, l-a tăiat ”numărul unu” ca să ne exprimăm elegant. S-a uitat el în stânga și-n dreapta… Pe de o parte, prinsese o poziție bună, pe care nu-i prea venea s-o părăsească de teama că-i va lua altcineva locul, iar pe de alta, malul era înțesat de pescari (ale căror fire le-ar fi deranjat dacă ar fi vrut să iasă pe acolo), cu excepția unei zone mai aride, înspinate și înciulinate, unde nu se zărea nimeni, dar de care nu îndrăznea să se apropie de teama că i s-ar înțepa barca. Așa că a luat hotărârea de a se descurca în condițiile date. A luat segmentul cu circumferința cea mai mare de la lansetă, s-a descheiat la pantaloni și a încercat să-l folosească pe post de prelungitor al organului de micționat, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Pentru asta, însă, trebuia să stea în genunchi, că-n picioare nici nu putea fi vorba dat fiind echilibrul instabil al bărcii, dar chiar și-așa a reușit să facă bâldâbâc în baltă exact în momentul când credea că trecuse hopul cel mare. Noroc că a fost înotător de performanță, că altfel s-ar fi dus la fund cu totul din cauza greutății șubei și a hainelor ude.

De bine, de rău, a reușit să se cațere din nou în barcă și să se îndrepte spre malul cu ciulini și țepi, cu tot riscul de a-și distruge bărcuța. A reușit să găsească o brichetă care rămăsese ca prin minune funcțională, a aprins un foc de tabără, s-a dezbrăcat de toate țoalele și le-a întins în apropiere, ca să se usuce. Afară era însă -așa cum v-am spus- destul de frig, așa că s-a apucat să dea ture de încălzire de-a lungul malului, sub ochii cât cepele ai unui cioban care-și păștea oile și caprele în apropiere, și care, văzând spectacolul cu totul neașteptat din fața lui, și le-a strâns cu rapiditate și le-a mânat la o distanță sigură de ”nebun”.

A doua zi, la cafeaua de dimineață de la fabrică, obișnuiau să se strângă toți pescarii secției și să schimbe impresii: care unde și-au încercat norocul, ce pește și cu ce momeală l-au prins, chestii de-astea ”serioase” și importante. ”Peștișorul” nostru era ceva șef pe-acolo iar ceilalți, evident, subordonați. În discuțiile de genul ăsta însă erau cu toții egali și cu drept de vot cum ar veni.

-Io am fost la Bulzești, a zis un muncitor tânăr, angajat doar de câteva luni acolo.

-Da? Și cum a fost? a întrebat Peșty, cu un licăr de interes în ochi. A tras?

-Păi, de tras, n-a prea tras, în schimb ne-am distrat la culme cu un tolomac care a căzut din barcă drept în mijlocul lacului. Nu știu ce tot moșmondea acolo… Numa’ ce l-am văzut că pică în apă așa îmbrăcat cum era. Hihihi! Plină lumea de proști.

A râs și ”peștișorul”, ce era să facă. După ce s-au potolit hohotele și remarcele deloc măgulitoare la adresa nefericitului din barcă, l-a țintuit pe tânăr cu privirea și i-a spus:

-Vrei să știi ceva? ”Tolomacul” ăla din barcă eu eram. Dar ai dreptate: fraier ca mine, atunci, mai rar găsești, așa că nu-ți fă probleme, că n-o să-ți port sâmbetele pentru vorbele astea.

Parolist și cu simțul umorului cum îl știu, sunt convinsă că exact așa a fost.

Trackbacks

 1. By Tolomacul | Pentru Mures on 11 august 2012 at 08:10

  [...] sa citesti: Tolomacul Post Published: 11 August 2012 Author: admin Found in section: Si La Vara [...]

 2. By polimedia.us/fain on 11 august 2012 at 19:24

  Tolomacul — Silavaracald…

  povestiri pescaresti……


23 Comments

 1. Posted 11 august 2012 at 07:44 | Permalink

  Pfooaaaa, ma ia cu ameteala cand vad epitetul ala frumos…
  Uite ca incepe! Ma refer la mine! Sunt cel mai mare pescar in viata (urale, aplauze, autografe, blitzuri, etc);nu ma gandeam ca se pot descrie asemenea episoade laudative! Barca pneumatica? Pai si eu mi-am luat, exact acum aaaa, nu mai stiu, era Maurer in viata! Cine mai era ca mine? Am dormit? Neeee! A doua zi, la ora 00.01 am plecat la balta! Camila! Doua cocoase: ranita si barca! Plus snopul de “scule”! Cand s-a crapat de ziua, eram in cel mai bun loc posibil, ancorat, tot arsenalul expus pe bord, totul la indemana: momeala, ace, trusa de scule, sacul pentru pestele ce-l voi prinde, etc!!!
  Am plantat unditele si am luat prima lanseta! Pentru a arunca acolo unde voiam, m-am ridicat asa, in picioare dar in flexiune, nu`s cum sa zic! Pescarii stiu! Cand am lansat, “forta de reactie”… m-a dat pe spate! Cu barca cu tot! Adica m-am rasturnat! Totul in apa: undite, mancare, ace, haine, toooot! Ore in sir am fost scafandru! Am recuperat barca si 0,5% din restul! Era vara, am stat la soare pana mi s-au uscat hainele, mi-am luat “cocoasele”… si gata!
  Si gata!
  Week-end placut!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 2. Posted 11 august 2012 at 09:09 | Permalink

  @vasile dumitru:
  Pot, deci, să-ți zic ”Tolomacul nr. 2”? laughing

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 3. Posted 11 august 2012 at 09:44 | Permalink

  @silavaracald: happy Nu stiu! Poti? Daca dau o bere, ma treci in frunte? La pozitia 1? laughing

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 4. Posted 11 august 2012 at 11:01 | Permalink

  Eu tin minte ca ai mai povestit, dar nu stiu daca asta sau a mai picat cu alta ocazie din barca…(parca era cu tine?) nu mai stiu..happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 5. Posted 11 august 2012 at 12:34 | Permalink

  @ scorpio: da, da, era o variatiune pe tema barcii/cazutului din barca! happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 6. Posted 11 august 2012 at 13:40 | Permalink

  @vasile dumitru:
  Dacă dai o bere, poate te trec pe poziția 1 bis, că de egalat nu prea ai cum.
  @scorpio:
  Nu, chestia aia era de anul trecut, când a vrut să-mi ofere 9ce-i drept, cam la cererea mea) o plimbare romantică cu barca. big grin
  @coolnewz/Ratatouille:
  Mda. Se pare că e specialist în asta. big grin

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 7. Ana
  Posted 11 august 2012 at 14:41 | Permalink

  Asta e discriminare! Daca era o duducuta sa dea ture de incalzire pe malul lacului, ciobanul ala ramanea pironit acolo si uita de oi si capre.
  Bine insa ca a scapat intreg pestisorul. A invatat ceva din experienta?
  Sunt convinsa acum ca din trusa de supravietuire a unui pescar nu ar trebui sa lipseasca pampersii

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 8. Posted 11 august 2012 at 17:12 | Permalink

  @Ana .. sau un ‘pet’ cu gura mai larga. Eventual un borcan. big grin

  Bine ca nu s-a intamplat mai rau. Asa are si Pesty ce sa povesteasca happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 9. Posted 11 august 2012 at 17:59 | Permalink

  @Ana:
  Da, o să-i ”vând” ideea asta a ta. kiss
  @dojo:
  Mai mult nevastă-sa decât el. hee hee

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 10. Posted 11 august 2012 at 21:52 | Permalink

  Surioara, mare noroc a avut! Ca daca zarea niscaiva sirene fix in momentul cand se usura prin undita… arata ca un submarin rasturnat, cu periscopul infipt in fundul apei! big grin

  Din partea mea, Pesty primeste nota 10 pentru dificultate si 5 pentru executie! Pana cand “pipilitul la punct fix” va fi declarat proba olimpica, Pesty mai are timp sa se antreneze. laughing) Atentie, a nu se comfunda cu “aruncarea ciocanului”! rolling on the floor

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 11. Posted 12 august 2012 at 02:53 | Permalink

  Nice story happy. Cand mai ai din astea, nu ezita te rog sa le dai mai departe happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 12. Posted 12 august 2012 at 08:15 | Permalink

  @Frățioare
  Sunt curioasă să știu cum ar arăta proba aia de aruncare a ciocanului în cazul de față. laughing
  @Andrei Răduţu:
  Mulțam fain de apreciere!happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 13. andruska
  Posted 12 august 2012 at 15:41 | Permalink

  Ce mare lucru să-ți cunoști limitele și să te simți comfortabil! Numai un om grozav ca domnul Peștișor pote avea puterea de a recunoaște un moment dificil, chiar și atunci când i se oferă nenumărate căi de … fofilat.
  Am mai reținut din ”filmuleț” exercițiile de încălzire care m-au dus cu gândul al alt brav: Bear Grylls și la ale sale tehnici de supraviețuire.
  Altfel, sper că și isprava aceasta se va regăsi în cartea cu care ne-ai pus pe jar happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 14. Posted 12 august 2012 at 18:42 | Permalink

  @andruska:
  Cine știe?
  Poate.
  Dacă ar fi să le scriu pe toate, ar ieși un roman-fluviu. big grin

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 15. Posted 12 august 2012 at 18:54 | Permalink

  hai sa intru si eu in top: nu mai departe de azi m-am urcat pe-o lavita sa trebaluiesc la niste jardiniere puse pe sus. si-am trebaluit la a’ din dreapta, am trebaluit la a’ din centru si cand am ajuns la a’ din stanga am bagat de seama ca lavita se terminase demult. asa ca am pus de-o trânta cu antrenat de ghivece, gratare, scaune si aterizat in noada…coloanei vertebrale, de-am ramas muta de fericire o vreme.
  culmea e ca in timp ce eram in picaj am apucat sa ma cam râd de starea de fapt in devenire: la noi in gospodarie balaura a matura e pironita-n pat de-o criza cu deranjamente de toate felurile, balaurul consort geme si icneste de-o durere de sale superlativa … eu de ce nu m-as manifesta plenar?
  no, ma calific?

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 16. Posted 12 august 2012 at 19:02 | Permalink

  Frumos, frumos!
  Si eu sunt inca pe aci, pana nu m-oi topi de tothappy
  Ca am ajuns la 78 kg.

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 17. andruska
  Posted 12 august 2012 at 19:04 | Permalink

  Io-s topită după astfel de povești! Nu m-aș mai sătura ascultându-le. Știu sigur că nu aș mai merge la pescuit vreodată și nici n-aș avea curajul să încerc o partidă de vânătoare ( presupunând prin absurd că s-ar risca cineva să mă lase să-l însoțesc ). Din punctul meu de vedere sunt activități, prin excelență, bărbătești și mă încântă toate istorisirile care-mi încântă sufletul. Deci, mi-aș dori întreg materialul care cade la … ”montaj” winking

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 18. silavaracald
  Posted 12 august 2012 at 19:15 | Permalink

  @ba_laura:
  Cu întâmplarea asta, te califici direct pentru primele locuri în top. laughing
  @Radu Vasile:
  Ți-am urmărit evoluția un timp. Aș putea lua exemplu de la tine, dar în sens opus.
  Oricum, felicitări! happy
  @andruska:
  S-a înregistrat!
  Ai tu alte istorii, sunt sigură, din drumurile tale. Pe care le-aș posta cu drag aici. happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 19. Strigo
  Posted 12 august 2012 at 20:32 | Permalink

  rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor
  Misto faza laughing

  Asta imi aminteste de niste “tolomacii”: fete (si io pe acolo) si baieti in barca si hihihihi… si hahahaha pana nu se scoala una, ca ne apropiam de mal, se dezechilibeaza barca, se caltina tare barca si se rastoarna barca si toti tolomacii in apa. Si asta aproape de mal laughing

  Radule,
  brava! la cate kile vrei sa ajungi?

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 20. Posted 12 august 2012 at 21:12 | Permalink

  @Strigo: Deci voi vă încadrați direct la echipe, nu la topurile individuale. laughing

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 21. Strigo
  Posted 12 august 2012 at 22:52 | Permalink

  Ja jaaaaa… tolomaci in echipa laughing

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 22. silavaracald
  Posted 12 august 2012 at 23:12 | Permalink

  @Strigo:
  Buimaci, tolomaci… ăștia suntem! happy

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu
 23. Posted 13 august 2012 at 08:58 | Permalink

  @Fratele Cristi: *confunda-scuze!

  RăspundeţiRaspundeti acestui comentariu

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*